Home Άρθρα / Απόψεις Αυτή είναι η Ευρώπη, αυτή είναι η Ελλάδα

Προσεχώς...

Κανένα γεγονός

Ημερολόγιο ΠΑΛΜΟΣ

Τον προηγούμενο μήνα Ιούλιος 2021 Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 26 1 2 3
week 27 4 5 6 7 8 9 10
week 28 11 12 13 14 15 16 17
week 29 18 19 20 21 22 23 24
week 30 25 26 27 28 29 30 31

Στιγμές

Αυτή είναι η Ευρώπη, αυτή είναι η Ελλάδα

Η απαγωγή της Ευρώπης (Tiziano (1477-1576)),
Η απαγωγή της Ευρώπης (Tiziano (1477-1576)),
Isabella Stewart Gardner Museum, Boston

 

Και ’κει που μας έχει πιάσει η κακομοιριά, η μιζέρια με την οικονομική κρίση, εκεί που βλέπεις την παιδεία μας να απ-ελληνοποείται για μια πιο global εκπαιδευτική προσέγγιση, εκεί που το πιο οικονομικό μέσο διασκέδασης (όχι ψυχαγωγίας σίγουρα), η τηλεόραση, με τα τόσα realities που είναι εκτός πραγματικότητας σε κάνουν να νομίζεις ότι αυτό που ζεις εσύ δεν υπάρχει, έρχονται οι Γερμανοί….. Ξέρω τι σκέφτεστε………οι Γερμανοί ξανάρχονται; Ορθότερα……….πάμε εμείς στους Γερμανούς. Μια εβδομάδα φιλοξενίας. Φιλοξενία, μια λέξη η οποία στα αγγλικά τουλάχιστον που γνωρίζω δεν έχει ίδια μετάφραση. «φίλος του ξένου» και hospitality στις ρίζες τους δεν έχουν καμία σχέση. Για αυτό και θεωρούμε προνόμιο μόνο των Ελλήνων να κατανοούν τη σημασία της και κατά συνέπεια να ξέρουν πώς να την προσφέρουν.

Μια εβδομάδα σε κωμόπολη της Γερμανίας θα με πείσει ότι η έννοια αυτή είναι πανανθρώπινη και όχι εθνική ή κοινωνική. Ο ξένος έγινε φίλος, με έκαναν φίλη τους σε μια βδομάδα. Έτσι απλά. Χωρίς εγγυήσεις, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προσδοκίες. Μα, πώς όλα τα εγώ και τα εσύ χάθηκαν; Τι τα σκέπασε; Τι τα έκανε ένα; Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και κάτι άλλο. Αυτό το κάτι άλλο δεν μπορώ να σας το πω. Αμεροληψία. Θα αφήσω να το μαντέψετε. Μα οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί ομογενοποίησαν εμένα και αυτούς μέσα σε μια εβδομάδα; Με ανθρώπους που κάποιοι από αυτούς δεν γνώριζαν μια κοινή γλώσσα με μένα; Τι στο καλό;

Η μεγαλύτερη τιμή που έχω νιώσει ως Ελληνίδα ήταν να βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που ήξεραν να χορεύουν τόσο καλά ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς αλλά και να θέλουν να μάθουν τόσα πράγματα για τον ελληνικό πολιτισμό. Να νιώθω το ρίγος τους όταν χόρευαν δίπλα μου, να βλέπω το σπινθήρισμα στα μάτια τους όταν τελείωνε ο χορός, να καρφώνουν το βλέμμα τους στα πόδια μου όταν χόρευα, όπως όταν εγώ κοιτάζω έναν πίνακα ζωγραφικής και προσπαθώ να ερμηνεύσω τις πινελιές του καλλιτέχνη. Τι ευθύνη Θεέ μου! Τι τιμή συνάμα!

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί μπορεί να μην είναι αποδεκτοί από τους πολλούς, ακόμα και στην Ελλάδα. Το παλιό, η χρήση τους από μια ομάδα πολιτικών σε μαύρη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, τα κακέκτυπα και οι τσαρλατάνοι που σε κάθε χώρο υπάρχουν, έχουν σίγουρα κάνει ζημιά. Θα δανειστώ μια έκφραση ενός σοφού για να την προσαρμόσω στο θέμα. Άλλο αποδοχή από πολλούς και άλλο αποδοχή από τους άξιους. Είναι απορίας άξιο λοιπόν πως έχουμε καταφέρει ως λαός να μην βλέπουμε αυτά που οι άλλοι λαοί βλέπουν στον Ελληνισμό και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Εκεί λοιπόν στην κωμόπολη της Γερμανίας είδα την Ευρώπη. Και την είδα με τη βοήθεια των ελληνικών χορών που ήταν ο κοινός μας τόπος με αυτούς τους ανθρώπους. Εκεί είδα την Ευρώπη, όπου έφαγα μαζί της, χόρεψα, τραγούδησα (μιλάμε για πολύ τραγούδι), δημιούργησα, συζήτησα, προβληματίσθηκα, προβλημάτισα, θαύμασα, ζήλεψα, έμαθα, έδωσα….Εκεί, χόρεψα σε ένα θέατρο με εκατοντάδες χορευτές από άλλες χώρες «συρτάκι». Ναι, ναι καλά διαβάσατε. Πιασμένη απ΄ τους ώμους με το Γερμανό, τη Ρωσίδα, τα παιδιά από τη Μαγιόρκα……. Αν αυτό δεν είναι Ενωμένη Ευρώπη τότε τι είναι; Και η Ελλάδα; Ήταν εκεί. Με τους χορούς της, τα τραγούδια της, τις φορεσιές της, τις σημαίες της, τα παιδιά της. Η ανθεκτικότητα του Ελληνισμού ήταν μπροστά μας. Για την Ευρώπη που εγώ είδα εκεί στην κωμόπολη της Γερμανίας η Ελλάδα δεν είναι περιθώριο. Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί δεν είναι ανάμνηση. Είναι ένα βαγόνι στο τρένο για το μέλλον της Ευρώπης.

Π.Ν.Τ.Λ